Veel gekozen categoriën Bekijk alle situaties
Vraag urgentie aan
urgentie

Tips om energie te besparen in een oude huurwoning

Tips om energie te besparen in een oude huurwoning https://urgentiewoning.nl/wp-content/uploads/2023/08/spoed-huurwoning.jpg 1250 736 UrgentieWoning UrgentieWoning https://urgentiewoning.nl/wp-content/uploads/2023/08/spoed-huurwoning.jpg

In een oudere huurwoning wonen heeft zijn charme, maar het kan ook gepaard gaan met uitdagingen op het gebied van energie-efficiëntie. Gelukkig zijn er verschillende praktische tips die u kunt toepassen om energie te besparen in een oudere huurwoning, zelfs als u beperkt bent in structurele aanpassingen. Hier zijn enkele handige suggesties om uw energieverbruik te verminderen en tegelijkertijd comfortabel te wonen.

Isolatie verbeteren

Oudere woningen hebben vaak minder isolatie dan nieuwbouwwoningen. Een eenvoudige manier om warmteverlies te verminderen, is door tochtwering aan te brengen. Plaats tochtstrips rond ramen en deuren om koude lucht buiten te houden en warmte binnen te behouden. Overweeg ook zware gordijnen of isolerende raambekleding om extra isolatie te bieden.

Gebruik van zware tapijten

Een oudere woning heeft vaak koude vloeren, vooral als ze niet goed geïsoleerd zijn. Door zware tapijten of vloerkleden te gebruiken, kunt u niet alleen de esthetiek van de ruimte verbeteren, maar ook helpen bij het vasthouden van warmte. Tapijten fungeren als een isolatielaag en verminderen het warmteverlies door de vloer.

Energiezuinige verlichting

Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-lampen verbruiken aanzienlijk minder energie en hebben een langere levensduur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen, waardoor je de sfeer in uw woning kunt aanpassen zonder extra energie te verbruiken.

Toepassing van zonwering

In de zomer kan een oudere woning snel opwarmen door direct zonlicht. Gebruik zonwering, zoals gordijnen of jaloezieën, om de zonnestralen te blokkeren en de woning koeler te houden. Hierdoor hoeft u minder te vertrouwen op airconditioning, wat resulteert in energiebesparing.

Onderhoud van verwarmingssysteem

Als u een oudere woning huurt, is de kans groot dat het verwarmingssysteem ook wat ouder is. Zorg ervoor dat het systeem regelmatig wordt onderhouden door een professional. Een goed onderhouden verwarmingssysteem werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Controleer ook of radiatoren en leidingen goed zijn ontlucht, zodat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld.

Tip: Met een energievergelijker kunt u flink besparen op de energiekosten.

Slimme thermostaat gebruiken

Overweeg het gebruik van een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat stelt u in staat om de temperatuur van je woning op afstand te regelen en programma’s in te stellen op basis van uw dagelijkse routines. Zo kunt u de verwarming of koeling automatisch aanpassen wanneer u niet thuis bent, waardoor u energie bespaart.

Energiezuinige apparaten kiezen

Bij het kiezen van elektrische apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en ovens, let op het energielabel. Moderne apparaten met een hoog energielabel zijn over het algemeen energiezuiniger en dragen bij aan lagere energiekosten.

Bewust watergebruik

Naast elektriciteit is bewust watergebruik ook belangrijk voor energiebesparing. Repareer lekkende kranen, gebruik waterbesparende douchekoppen en vermijd verspilling van warm water. Kleine aanpassingen kunnen leiden tot aanzienlijke besparingen op de energierekening.

Overleg met verhuurder

Bespreek met de verhuurder wat mogelijk is om de energie-efficiëntie van de woning te verbeteren. Soms kunnen er gezamenlijke inspanningen worden geleverd, zoals het verbeteren van isolatie of het vervangen van verouderde apparaten, wat zowel u als de verhuurder ten goede komt.

Energieaudit overwegen

Overweeg het uitvoeren van een energieaudit in de woning. Een professional kan de energie-efficiëntie van het huis beoordelen en aanbevelingen doen voor verbeteringen. Dit kan waardevol inzicht bieden in specifieke stappen die u kunt nemen om energie te besparen.

Conclusie

Wonen in een oudere huurwoning betekent niet dat u machteloos bent als het gaat om energiebesparing. Door slimme keuzes te maken op het gebied van isolatie, verlichting, verwarming, en apparaten, kunt u het energieverbruik verminderen en tegelijkertijd genieten van het comfort van uw huis. Overleg met de verhuurder en overweeg professioneel advies om de energie-efficiëntie van de woning te optimaliseren. Met kleine aanpassingen kunt u grote stappen zetten naar een energiezuinigere leefomgeving.

Bron: Kiesmakkelijk | Vergelijken en besparen